Czy można kierować po piwie bezalkoholowym? Albo po dwóch?
Czy wolno prowadzić samochód po wypiciu piwa bezalkoholowego? Czy w razie policyjnej kontroli alkomat coś wskaże? Albo jeśli wypiliśmy dwa piwa bezalkoholowe? W długi majowy weekend zapewne wielu kierowców zadaje sobie pytania, dotyczące jazdy po piwie bezalkoholowym. Postaramy się na nie odpowiedzieć.
Piwo bezalkoholowe w świetle prawa nie jest napojem alkoholowymi. W związku z tym może być spożywane przez kierowców bez obaw. Warto wiedzieć, że producent nie musi oznaczać na etykiecie, że dane piwo zawiera maksymalnie 0,5 proc. alkoholu. Zwykle jest to wartość graniczna, a butelka czy puszka piwa bezalkoholowego może zawierać śladowe ilości alkoholu. Jednak nie trzeba się tym przejmować - więcej alkoholu znajdziemy w produktach takich jak choćby kefir czy jogurt.
Zupełnie inaczej wygląda kwestia spożycia napojów, które są określane jako niskoalkoholowe. Dotyczy to coraz popularniejszych radlerów, które są zwykle mieszanką normalnego piwa i napoju bezalkoholowego. Większość z nich nie jest oznaczona jako piwa bezalkoholowe - warto mieć to na uwadze. Zwykle mają 2-3 proc. alkoholu. Takich piw nie polecamy kierowcom w żadnym wypadku.
Jeśli zdarzy nam się przez nieuwagę wypić jedną lub dwie butelki takiego piwa, to dla pewności najlepiej sprawdzić trzeźwość przy pomocy alkomatu albo odczekać dłuższą chwilę przed jazdą. Poziom alkoholu podczas ewentualną kontroli będzie bowiem sprawą indywidualną i różną dla różnych osób.
Metabolizm alkoholu jest indywidualną kwestią. Przeciętnie organizm człowieka potrzebuje średnio dwóch-trzech godzin na spalenie 20 g czystego alkoholu. Taka ilość znajduje się w:
- 60 ml wódki,
- 200 ml wina,
- 500 ml piwa.
Na tempo metabolizmu alkoholu wpływają następujące czynniki:
- wiek,
- płeć,
- wzrost,
- waga,
- rodzaj i ilość spożytego alkoholu,
- czas, w jakim spożyto alkohol,
- przyjmowane leki,
- dolegliwości zdrowotne (problemy z wątrobą - spowalniają proces).
Ważną kwestią, która wpływa na tempo metabolizmu alkoholu jest również posiłek lub jego brak. Należy się liczyć z tym, że obfity posiłek w czasie spożywania alkoholu lub przed spożyciem może spowolnić pozbywanie się promili z naszego organizmu.
Pomiar trzeźwości alkomatem powinniśmy przeprowadzać co najmniej po 15 minutach od spożycia ostatniej porcji napoju zawierającego alkohol, aby wynik był wiarygodny. Przez ten czas odparuje alkohol resztkowy z jamy ustnej. W innym wypadku możemy uszkodzić sensor w alkomacie lub doprowadzić do błędu pomiarowego.