Aston Martin Vanquish Zagato
Aston Martin i słynna włoska pracownia stylistyczna Zagato postanowili uczcić trwającą przeszło pół wieku współpracę. Na Concorso d’Eleganza Villa d’Este zadebiutował opracowany wspólnie koncepcyjny model Aston Martin Vanquish Zagato.

Samochód jest piątym w historii pojazdem stworzonym przez Astona we współpracy ze słynną włoską firmą karoseryjną. Pierwszym z nich był Aston Martin DB4 GT Zagato zaprezentowany w 1960 roku.
Nowe auto opracowano i zbudowano w siedzibie Astona w brytyjskim Gaydon. Kształty karoserii to wynik ścisłej współpracy między dwoma zespołami stylistów prowadzonymi przez wiceprezesa Aston Martina - Marka Reichmana - i Andrea Zagato.
Wszystkie panele nadwozia Astona Martina Vanquish Zagato wykonano z włókien węglowych. Zgodnie z tradycją dach otrzymał dwa - charakterystyczne dla Zagato - przetłoczenia, których pierwotną rolą było zapewnienie w kabinie miejsca na kaski kierowcy i pilota. Charakterystycznym dla Zagato akcentem jest również zachodząca na boki przednia szyba dająca wrażenie spójności z bocznymi oknami. Dzięki temu oszklenie kabiny przypomina nieco te stosowane w szybkich łodziach motorowych i samolotach. Proporcje karoserii, ogromny, charakterystyczny wlot powietrza i kształty reflektorów nie pozostawiają złudzeń, że mamy do czynienia z Aston Martinem.

Tylne reflektory wzorowano na tych, zastosowanych w torowym modelu Vulcan. Lusterka zewnętrzne zapożyczono z Aston Martina One-77.

Źródłem napędu jest benzynowy, atmosferyczny silnik V12 o pojemności 5,9 l. W stosunku do Vanquisha jednostka otrzymała dodatkowy zastrzyk mocy i osiąga teraz równe 600 KM.
Jak wam się podoba najnowsze dzieło Astona doprawione garścią pikantnych przypraw ze słonecznej Italii?