Czy po piwie bezalkoholowym można prowadzić samochód?
Czy po wypiciu piwa bezalkoholowego można prowadzić samochód? Czy alkomat wykryje, że że kierowca wypił przed jazdą piwo bezalkoholowe? Wyjaśnimy.
Mamy już wrzesień, ale iście letnie upały i piękna pogoda zachęcają do sięgnięcia po zimne piwo. Jednak nie każdy ma ten luksus, od alkoholu muszą powstrzymać się kierowcy. Czy jednak wyjściem z tej sytuacji może być piwo bezalkoholowe?
W świetle prawa piwo bezalkoholowe nie jest napojem alkoholowym. W związku z tym może być spożywane przez kierowców bez obaw. Producent nie musi oznaczać na etykiecie, że dane piwo zawiera maksymalnie 0,5 proc. alkoholu. Zwykle jest to wartość graniczna, a butelka zawiera śladowe ilości alkoholu. Dla porównania więcej alkoholu znajdziemy w produktach takich jak choćby kefir czy jogurt.
Owszem, ale tylko natychmiast po jego wypiciu, gdy resztki alkoholu będą znajdowały się w ustach. Już kilka lub kilkanaście sekund później urządzenie nie będzie wzbudzać alarmu.
Zupełnie inaczej wygląda kwestia spożycia napojów, które są określane jako niskoalkoholowe. Dotyczy to coraz popularniejszych radlerów, które są zwykle mieszanką normalnego piwa i napoju bezalkoholowego. Większość z nich nie jest oznaczona jako piwa bezalkoholowe - warto mieć to na uwadze. Zwykle mają 2-3 proc. alkoholu. Takich piw nie polecamy kierowcom w żadnym wypadku.
Jeśli zdarzy nam się przez nieuwagę wypić jedną lub dwie butelki takiego piwa, to dla pewności najlepiej sprawdzić trzeźwość przy pomocy alkomatu albo odczekać dłuższą chwilę przed jazdą.
Metabolizm alkoholu jest indywidualną kwestią. Przeciętnie organizm człowieka potrzebuje średnio dwóch-trzech godzin na spalenie 20 g czystego alkoholu. Taka ilość znajduje się w:
- 60 ml wódki,
- 200 ml wina,
- 500 ml piwa.
Na tempo metabolizmu alkoholu wpływają następujące czynniki:
- wiek,
- płeć,
- wzrost,
- waga,
- rodzaj i ilość spożytego alkoholu,
- czas, w jakim spożyto alkohol,
- przyjmowane leki,
- dolegliwości zdrowotne (problemy z wątrobą - spowalniają proces).
Ważną kwestią, która wpływa na tempo metabolizmu alkoholu jest również posiłek lub jego brak. Należy się liczyć z tym, że obfity posiłek w czasie spożywania alkoholu lub przed spożyciem może spowolnić pozbywanie się promili z naszego organizmu.
Pomiar trzeźwości alkomatem powinniśmy przeprowadzać co najmniej po 15 minutach od spożycia ostatniej porcji napoju zawierającego alkohol, aby wynik był wiarygodny. Przez ten czas odparuje alkohol resztkowy z jamy ustnej. W innym wypadku możemy uszkodzić sensor w alkomacie lub doprowadzić do błędu pomiarowego.
***