Jenson Button i Romain Grosjean zostali kucharzami

Jenson Button i Romain Grosjean zostali szefami kuchni motorhome’u Pirelli; dwaj mistrzowie zmierzyli się tym razem w wyścigu kulinarnym pod uważnym okiem Paula Hembery’ego, dyrektora Pirelli ds. sportów motorowych.

.
.Informacja prasowa (moto)

Pojedynek obu kierowców i degustacja przysmaków z kuchni Pirelli stanowiły tło prezentacji książki kucharskiej "Miles and Meals - handcrafted by Pirelli", w której opisano sekrety szefów kuchni Pirelli oraz kulisy pracy w tej włoskiej firmie. Limitowana edycja "Miles and Meals", wręczana w prezencie gościom i przyjaciołom Pirelli, w zabawny sposób ilustruje podobieństwa między "przyrządzaniem" opon i risotto, a także między ich komponentami i składnikami. Stanowi ona alternatywne spojrzenie na funkcjonowanie świata opon, pokazując lżejszą stronę życia w motorhomie, czyli tymczasowej siedzibie firmy w padoku wyścigowym.

.Informacja prasowa (moto)

"Dobrą oponę robi się tak samo jak dobre risotto" - pisze we wstępie książki Maurizio Boiocchi, dyrektor Pirelli ds. badawczo-rozwojowych oraz ojciec opon Formula One P Zero i Cinturato.

.Informacja prasowa (moto)

Książka rozpoczyna się od wskazania podobieństwa między przepisami kulinarnymi a mieszankami do produkcji opon. I jedne, i drugie są wynikiem zastosowania najlepszych składników oraz harmonijnej równowagi między nimi. Wymagają także nieustannego nadzoru, lat doświadczeń i niepodzielnego skupienia na konsumencie, niezależnie od tego, czy jest to zespół korzystający z opon, czy ważny gość w motorhomie. Kolejnym elementem jest fachowa wiedza. Ręka eksperta jest niezbędna w kuchni i nie mniej konieczna w najnowocześniejszych technologiach wykorzystywanych przy produkcji współczesnych opon wyścigowych. Najważniejsze jednak zawiera się w jednym słowie, stanowiącym podtytuł książki: "handcrafted", czyli "ręcznie robione" oraz na zdjęciach ukazujących inżynierów Pirelli, jak mierzą, analizują i przygotowują opony do zawodów.

.Informacja prasowa (moto)

"Miles and Meals" zawiera także przepisy głównego kucharza Pirelli, Fabrizio Tanfaniego, nadzorowanego przez szefa ds. obsługi gości, Cristiana Staurenghiego. Tekst opisuje najlepsze dania, które wyszły z ich kuchni, wyścig po wyścigu w każdym miejscu na świecie. Przepisy - naturalnie oparte na daniach kuchni włoskiej, ale często wzbogacone smakami krajów odwiedzanych w ciągu roku - zilustrowano oryginalnymi fotografiami składników potraw w kontekście Formuły 1, szczególnie makaronów.

Dlatego pierożki "agnolotti" mają kształt bolidów jadących łeb w łeb na zakręcie, "paccheri" to jednomiejscowe auta jadące na prostej obstawionej oponami zrobionymi z pomidorów i orzeszków pini. Kryształki soli morskiej tworzą pułapkę żwirową, liść bazylii to zielone światło, nawet ośmiornica staje się mechanikiem z ośmioma rękami, gotowym do błyskawicznej wymiany opon w alei serwisowej.

.Informacja prasowa (moto)

Każdy przepis okraszony jest anegdotami z każdego toru wyścigowego, z perspektywy opon i kuchni. Dowiadujemy się z nich, że wołowina Australian Angus nadaje się najlepiej do typowo włoskiego steka, że na targowiskach w Delhi - jeśli dobrze poszukać - można znaleźć mnóstwo składników używanych normalnie w kuchni toskańskiej oraz że avocado może być doskonałym uzupełnieniem śródziemnomorskiej sałatki z owoców morza.

Książka zawiera również wiele opowiastek zza kulis wyścigów oraz przedstawia atmosferę motorhome’u Pirelli i postacie inżynierów firmy. Pokazuje także momenty odpoczynku, takie jak "włoska niedziela", czyli krótka przerwa, której celem jest pokonanie równikowego upału w Malezji, oraz codzienną ciężką pracę polegającą na spotkaniach, analizie strategii, gromadzeniu danych, obliczaniu wypukłości i określaniu ustawień do każdego wyścigu.

MOTORHOME PIRELLI W LICZBACH

Liczba posiłków serwowanych w ciągu dnia: 180

Liczba posiłków serwowanych w ciągu roku: 21 600 (w ciągu 20 wyścigów Grand Prix i 4 sesji testowych)

Liczba posiłków w czasie jednego Grand Prix: około 600

Liczba kilogramów mięsa: 18 kg dziennie - 90 kg na jedno Grand Prix

Liczba kilogramów ryb: 12 kg dziennie - 60 kg na jedno Grand Prix

Liczba kilogramów makaronu: 10 kg dziennie - 50 kg na jedno Grand Prix

Olej: 15 litrów tygodniowo;

Pieczywo: 50 bagietek dziennie;

Woda: 1500 półlitrowych butelek tygodniowo;

Kawa: 2000/2500 kaw na jedno Grand Prix;

Mleko: 100 litrów tygodniowo, włączając cappuccino i herbatę

Owoce: 35 kilogramów tygodniowo

Liczba miejsc ogółem: 38

Przy każdym stole w porze obiadowej zasiadają średnio cztery tury gości; w sumie wydawane jest około 150 posiłków dla zespołu i gości.

Liczba osób pracujących przy obsłudze gości: 8. Trzy kelnerki, dwóch kucharzy, jeden kierownik (Federica Marini) oraz Cristian i Fabrizio.

Wielkość kuchni: 2.50 metrów szerokości i 7 metrów długości.

Wielkość motorhome’u: 85 metrów kwadratowych.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas