Opony z dodatkiem pomarańczy
Inżynierowie firmy Yokohama odkryli szczególne właściwości olejku ze skórki pomarańczy. Wzbogacona nim mieszanka ogumienia odznacza się lepszą przyczepnością i niższymi oporami toczenia.
Japońscy inżynierowie poszukiwali materiałów, które pozwoliłyby ograniczyć ilość olejów ropopochodnych, stosowanych w celu poprawy własności mieszanki. Okazało się, że można zastąpić je olejkiem ze skórki pomarańczy. W połączeniu z drobną krzemionką podnosi on temperaturę opony podczas jazdy, zapewniając jej lepszą przyczepność.
Dodatkowo, mieszanka wzbogacona olejkiem ze skórki pomarańczy odznacza się o 20 proc. niższymi od konwencjonalnego ogumienia oporami toczenia.
Olejek ze skórki pomarańczy jest składnikiem mieszanki NANO Blend, wykorzystywanej przez Yokohamę do produkcji opon BluEarth.
Marcin Sobolewski, źródło: Yokohama