Opony z dodatkiem pomarańczy

Inżynierowie firmy Yokohama odkryli szczególne właściwości olejku ze skórki pomarańczy. Wzbogacona nim mieszanka ogumienia odznacza się lepszą przyczepnością i niższymi oporami toczenia.

Japońscy inżynierowie poszukiwali materiałów, które pozwoliłyby ograniczyć ilość olejów ropopochodnych, stosowanych w celu poprawy własności mieszanki. Okazało się, że można zastąpić je olejkiem ze skórki pomarańczy. W połączeniu z drobną krzemionką podnosi on temperaturę opony podczas jazdy, zapewniając jej lepszą przyczepność.

Dodatkowo, mieszanka wzbogacona olejkiem ze skórki pomarańczy odznacza się o 20 proc. niższymi od konwencjonalnego ogumienia oporami toczenia. 

Olejek ze skórki pomarańczy jest składnikiem mieszanki NANO Blend, wykorzystywanej przez Yokohamę do produkcji opon BluEarth. 

Reklama

Marcin Sobolewski, źródło: Yokohama

magazynauto.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy